Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Athens WalkScary Athens

Ο Στοιχειωμένος Πύργος των Ονείρων στο Παλαιό Φάληρο

Ο Στοιχειωμένος Πύργος των Ονείρων στο Παλαιό Φάληρο. Η έπαυλης αυτή των 372 τετραγωνικών μέτρων, που χτίστηκε τον 19ο αιώνα, είναι γνωστή στους λάτρεις των μεταφυσικών φαινομένων.

Αρκετοί ισχυρίζονται ότι για χρόνια έβλεπαν το φάντασμά του τελευταίου ιδιοκτήτη να τριγυρίζει στα δωμάτια και να μουρμουρίζει: “Μακριά από τον πύργο! Είναι δικός μου!» και κάποιοι ερευνητές πως το σπίτι έχει μια περίεργη ηλεκτρομαγνητική ενέργεια. Με τον πύργο ασχολήθηκε και η τηλεοπτική εκπομπή Πύλες του ανεξήγητου. Αναφορές τον χαρακτηρίζουν ως τον Πύργο των Ονείρων ή το σπίτι του μαύρου λύκου.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο πύργος ανήκε στην εμπορική οικογένεια Κουρτάλη. Ο Κωνσταντίνος Κουρτάλης ήταν ένας πολύ πλούσιος έμπορος υφασμάτων και το υφαντουργείο του βρισκόταν στην οδό Κάστορος 6. Ο γιος του Κυριάκος Κουρτάλης υπήρξε ο τελευταίος ιδιοκτήτης του ακινήτου, του οποίου μοναδική φιλοδοξία ήταν να αποκτήσει ένα αξίωμα. Γι΄ αυτό και οι φίλοι του και γείτονές του στο Ν. Φάληρο τον αποκαλούσαν “κύριο Δήμαρχο” ή “κύριο Υπουργό”! Άλλοι λένε πως επιθυμούσε διακαώς να γίνει τενόρος αλλά ο πατέρας του τον εμπόδισε, θεωρώντας το υποτιμητικό επάγγελμα.

Οι γείτονες αναφέρουν πως έβγαινε συχνά στον εξώστη του σπιτιού και τραγουδούσε άριες φορώντας μια βρώμικη ρεπούμπλικα κι ένα παπιγιόν. Στα τελευταία του λένε πως τρελάθηκε και αφού έχασε όλη την περιουσία του, κλείστηκε μέσα στον πύργο, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή (κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες). Κάποιοι λένε πως τον είχαν τσιμπήσει ακόμη και αρουραίοι και δεν είχε να πληρώσει ούτε ρεύμα, ούτε νερό και πως στο τέλος δεν μπορούσε πια να κινηθεί λόγω ηλικίας, χτύπησε το χέρι και το πόδι του και τον πήγαν στο νοσοκομείο. Και έτσι, εξαθλιωμένος, πέθανε.

Σήμερα το σπίτι αυτό βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, παρόλο που έχει κηρυχθεί ως διατηρητέο από το 1987. Τα πατώματα έχουν πέσει μερικώς, τμήματα της κεραμοσκεπής έχουν καταρρεύσει, η ξύλινη κουπαστή που συνδέει τον πρώτο με τον δεύτερο και εν συνεχεία με τον πύργο του τρίτου ορόφου τρίζει και είναι έτοιμη να σωριαστεί στο πάτωμα ενώ ένα τμήμα του σπιτιού έχει καταστραφεί από φωτιά. Το οικόπεδο 817 τετραγωνικών μέτρων έχει περιέλθει στο δημόσιο, λόγω οφειλών προς αυτό του Κυριάκου Κουρτάλη. Ας ελπίσουμε πως θα αξιοποιηθεί καταλλήλως και δεν θα ισοπεδωθεί εντελώς με το πέρας των χρόνων. Και έτσι, ίσως το φάντασμα του Κουρτάλη να ησυχάσει και να ταξιδέψει για το δικό του κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

πηγή

Μια σκέψη για το “Ο Στοιχειωμένος Πύργος των Ονείρων στο Παλαιό Φάληρο

  • ΚΑΤΑΡΧΗΝ Ο ΠΥΡΓΟΣ ΗΤΑΝ ΣΤΟΝ ΚΟΥΛΟΥΡΑ ΕΦΟΠΛΗΣΤΗ.ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ ΓΙΑΤΙ Η ΘΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΕΧΑΜΕ.ΤΟΝ ΕΧΩ ΖΗΣΕΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΑΠΟ ΜΙΚΡΗ.ΕΧΩ ΚΑΙ ΦΩΤΟ.ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ.ΤΗΝ ΛΕΓΑΜΕΚΥΡΙΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑ.ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ.ΜΟΝΟ ΑΝΗΨΙΑ.ΕΧΩ ΣΤΕΝΑΧΩΡΕΘΕΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ.ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΛΕΩ 1975 ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ.ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ.ΗΤΑΝ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΕΣ ΒΟΛΤΑ.Η ΦΑΤΣΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΕΙΧΕ 2 ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΦΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΝΑΒΑΜΕ.ΔΑΚΡΥΣΕ Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ.ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΑ ΖΕΣΤΑΣΙΑ,ΠΟΛΛΑ ΑΚΡΙΒΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΜΟΥ’ΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΑΞΕΧΑΣΤΑ

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *