Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Athens WalkVintage Athens

Πιλ-Πουλ ένα εργοστάσιο θρύλος !

Πιλ-Πουλ ένα εργοστάσιο θρύλος ! Οι περισσότεροι περνώντας με τον ηλεκτρικό από τα Πετράλωνα προς Θησείο έχουμε αντικρίσει εκείνο το παμπάλαιο ανακαινισμένο κτίριο με την μπλέ επιγραφή που Γράφει Πιλ-πουλ , Ηλίας Πουλόπουλος και Υιός.

Γράφει ο Latsio Thano

Πιλ-Πουλ σημαίνει Πιλοποιεια Πουλόπουλος

Ο πίλος στα ελληνικά είναι το καπέλο το οποίο είναι ιταλική λέξη.

Πρόκειται για μια από τις πιο ιστορικές Ελληνικές επιχειρήσεις μιας και για πολλές δεκαετίες το καπέλο ήταν απαραίτητο αξεσουάρ σ ένα ολοκληρωμένο ανδρικό ντύσιμο.

Στην ακμή του ήταν το καλύτερο καπελάδικο των Βαλκανίων με διεθνούς φήμης βραβευμένα καπέλα ενώ απασχολούσε 450 υπαλλήλους

Κατασκευάστηκε το 1896 από τον Ιδρυτή Ηλία Πουλόπουλο και έμελλε να γράψει τ όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία των ελληνικών επιχειρήσεων.

Το κομμάτι που σώζεται στην συμβολή των οδών Θεσσαλονίκης και Ηρακλειδών στα Πετράλωνα κάποτε είχε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο

Είναι ένα υπέροχο κτίσμα νεοκλασικής τεχνοτροπία των αρχών του 1900 με επίκρανα και δωρικά πέτρινα στοιχεία στο εργοστάσιο ξεναγήθηκε κάποτε ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Στο προαύλιο φαίνονται ακόμη οι τρύπες απ τις σφαίρες στο μακελειό των Δεκεμβριανών του 1944.

Ο Ηλίας Πουλόπουλος απεβίωσε το 1930 και το εργοστάσιο κράτησε ο γιος του ο οποίος το διατήρησε μέχρι περίπου τα μέσα του 20ου αιώνα που οι εποχές άλλαζαν και το καπέλο άρχισε σιγά σιγά να φεύγει από το καθημερινό ντύσιμο των Ελλήνων..

Το 1988 το κράτος αγοράζει το ιστορικό εργοστάσιο και το μικρο τμήμα που απέμεινε ανακαινίζεται και χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις ενώ οι χώροι θυμίζουν ένα είδος μουσείου της ιστορικής Πιλοποιείας…

Διαβάστε ακόμα:

Μια σκέψη για το “Πιλ-Πουλ ένα εργοστάσιο θρύλος !

  • … και ο γύφτος ο νεοέλληνας αποφάσισε να δείξει την καφρίλα του με το γκράφιτι και τα άλλα στολίδια!
    Γιαυτό μας αξίζει η πόλη που έχουμε!

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *