Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
Athens History

Όμορφη Αθήνα: Η Ιστορία γύρω από την Πλάκα

Όμορφη Αθήνα: Η Ιστορία Γύρω από την Πλάκα. Η ιστορική συνοικία της Πλάκας, στο κέντρο της Αθήνας, βρίσκεται κάτω από την Ακρόπολη, γύρω από τις βορειοανατολικές πλαγιές του Ιερού Βράχου, ανάμεσα στους σταθμούς του μετρό Σύνταγμα και Μοναστηράκι.

Η ατμόσφαιρα της περιοχής, τα νεοκλασικά κτίρια, τα γραφικά καφενεία, τα καταστήματα με σουβενίρ και τα μουσεία, το καθιστούν ένα από τα αγαπημένα μέρη της Αθήνας από τους επισκέπτες και αλλά και τους Αθηναίους που περπατούν στα στενά δρομάκια.

Μοναστηράκι: Το όνομά του είναι από ένα παλιό μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Χτισμένη πάνω από τις κατοικημένες περιοχές της αρχαίας Αθήνας, η Πλάκα είναι γνωστή ως η «γειτονιά των Θεών» χάρη στην άμεση γειτνίαση της με την Ακρόπολη και τους πολλούς αρχαιολογικούς χώρους. Η περιοχή αναπτύχθηκε κυρίως γύρω από τα ερείπια της Αρχαίας Αγοράς σε μια περιοχή που κατοικήθηκε αδιάκοπα από τους αρχαίους χρόνους.

Κατά τα μακρά χρόνια της οθωμανικής κατοχής, η Πλάκα ονομαζόταν στην πραγματικότητα «η τουρκική συνοικία των Αθηνών» ως έδρα του τουρκικού κυβερνήτη. Αλλά κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Αγώνα Ανεξαρτησίας, η Πλάκα έπεσε και εγκαταλείφθηκε μαζικά από τους κατοίκους της λόγω των πολλών μαχών που σημειώθηκαν στην περιοχή το 1826. Ωστόσο, όταν ο νεοϊδρυμένος βασιλιάς της Ελλάδας, ο βασιλιάς Όθωνας, επέλεξε την Αθήνα ως πρωτεύουσα του νέου κράτους το 1834, τότε η Πλάκα (όπως και η Αθήνα) αναπαλαιώθηκε.

Η απογραφή την εποχή εκείνη δείχνει ότι η Αθήνα ήταν μια μικρή πόλη που φιλοξενούσε περίπου 4.000 ανθρώπους που ζούσαν κυρίως στην περιοχή κάτω από την Ακρόπολη. Αλλά όταν η Αθήνα έγινε η νέα πρωτεύουσα, αυτό επέφερε τη μετεγκατάσταση του εργατικού δυναμικού. Αγρότες μέχρι επαγγελματίες τεχνικοί πλήρως εξοπλισμένοι κατέφθαναν εκεί κυρίως από την Κυκλαδίτικη νήσο Ανάφη, που εγκαταστάθηκε σε μια γειτονιά με την ονομασία Αναφιώτικα, πάνω από την Πλάκα. Λίγο αργότερα, η πόλη επεκτάθηκε πέρα ​​από την Πλάκα για να φτάσει στο νεκροταφείο του Κεραμεικού και στο νέο βασιλικό παλάτι, το οποίο φιλοξενεί σήμερα το ελληνικό κοινοβούλιο. Αυτός ο εκσυγχρονισμός της πόλης οδήγησε σε μαζική έξοδο από την ύπαιθρο προς την πρωτεύουσα.

Ωστόσο, το 1884, μια πυρκαγιά κατέστρεψε ένα τεράστιο τμήμα της Πλάκας, πράγμα που έδωσε στους αρχαιολόγους την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ανασκαφές στην περιοχή, κυρίως κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά και τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού. Αυτές οι ανασκαφές συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Αναγνωρισμένη για τη γοητεία της παλιάς εποχής, την πληθώρα των μουσείων και την εγγύτητά της προς το κέντρο, η Πλάκα είναι και θα παραμείνει δημοφιλής έλξη στην πολυσύχναστη ελληνική πρωτεύουσα. Σίγουρα θα έχετε μια υπέροχη περιπλάνηση στους δρόμους και τα σοκάκια που μοιάζουν με λαβύρινθο, θα “σκοντάψετε” στις ξεχασμένες πλατείες που προσφέρουν άνευ προηγουμένου θέα στην πόλη, θαυμάζοντας μικρά ξωκλήσια και θα συναντήσετε δροσερές καφετέριες στους πρόποδες της Ακρόπολης, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε με μια μπύρα το χέρι και μια πληθώρα μεζέδων.

Και κάτι ακόμα:

Δείτε και αυτά:

πηγη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *