Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
Athens WalkVintage Athens

Το καφενείο του Τσούτση στην πλατεία Ηρώων είναι η σημερινή ταβέρνα η Ωραία Πεντέλη

Το καφενείο του Τσούτση στην πλατεία Ηρώων είναι η σημερινή ταβέρνα η Ωραία Πεντέλη. Εκεί στην Πλατεία Ηρώων στου αγαπημένου Ψυρρή με τα δεκάδες διατηρητέα, επί της Αισχύλου 1 & Αριστοφάνους δεσπόζει ακόμα, το ιστορικό καφενείο του Τσούτση!

Δεν είναι ξεκάθαρη η χρονολογία ανέγερσής του όμως δεν υπάρχει Αθηναίος που να μην έχει περάσει από μπροστά του!

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο τις μόνες πληροφορίες που βρήκα είναι του Γιοκαρίνη, δημοσιογράφου της εφημερίδας «Ελεύθερο Βήμα» όπου το 1936 έγραψε:

Αν κάνετε σήμερα μια βόλτα στην Πλατεία Ηρώων του Ψυρρή, δυο βήματα απ’ το Μοναστηράκι, θα συναντήσετε το καφενείο του Τσούτη. Εδώ έπαιρναν τον ερατεινό τους οι κουτσαβάκηδες. Την σκερτσόζα είσοδό τους ακολουθούσε η εξής παραγγελία του σερβιτόρου προς τον ταμπή (=ο ψήστης του καφέ, αποκλειστικής απασχόλησης, μπορούσε με τα 48 είδη ψησίματος που διέθετε στο ρεπερτόριό του να ικανοποιήσει και τον πιο ιδιότροπο πελάτη):
-Ένα καφέ του… (εδώ αναφερόταν το όνομα ή ακόμη καλύτερα το παρατσούκλι του προκλητικού πελάτη, όπως π.χ. «Λαχτάρας», «Ηρακλάκιας», «Αρκούδας», «Καραμπιστόλας», «Τρομάρας»), πολλά βαρύ, μισό φλιτζάνι!
Αυτό το «μισό φλιτζάνι» ήταν και το σήμα κατατεθέν των ιδιόρρυθμων αυτών τύπων, γι’ αυτό ένα από τα πάμπολλα παρατσούκλια που τους είχαν κολλήσει οι νοικοκυραίοι της Αθήνας ήταν και το «μισοφλιτζανάκηδες».

Ο ηρωικός Τσούτης, όχι μόνο δεν τους λογάριαζε, αλλά είχε και το θράσος να τους σερβίρει καφέ αναμεμιγμένο με ρεβίθια, όπως έκανε άλλωστε και με όλους τους «κοινούς» πελάτες του! Ο νοθευμένος αυτός καφές εχρεώνετο μια πεντάρα. Βεβαίως για τους νοικοκυραίους με κρυφή χρέωση μία δεκάρα, είχε πάντα φυλαγμένο αγνό καφέ! Η όλη δοσοληψία γινόταν συνωμοτικά ώστε να μην προκύψει κανένα μπέρδεμα. Το γκαρσόνι ήξερε ποιοι «δικαιούνται» αγνό καφέ και η συνθηματική παραγγελία προς τον ταμπή ήταν:
-Ένα καφέ, γλυκύ βραστό «με λένε»…”

Πληροφορίες από το blog “Η Παλιά Αθήνα” του Σιταράς Θωμάς

Σήμερα, αφού αναπαλαίωσαν, αυτό το όμορφο κτήριο, που σίγουρα μέσα στα ντουβάρια του έχουν εξελιχθεί εκατοντάδες ιστορίες της παλιάς Αθήνας, δεσπόζει η ταβέρνα ”Ωραία Πεντέλη”

Μπορείτε να απολαύσετε καφέ, ποτά και εύγευστα cocktails, ενώ στον κατάλογό του θα βρείτε και πιάτα εμπνευσμένα από την ελληνική κουζίνα.

Μιας και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο η όψη του δεν έχει αλλάξει και πολύ….

Διαβάστε ακόμα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *