Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
Athens History

Τούρκοι επιστήμονες λένε ότι ο Έλγιν είχε ανύπαρκτο φιρμάνι για τον «ακρωτηριασμό» του Παρθενώνα

Τούρκοι επιστήμονες λένε ότι ο Έλγιν είχε ανύπαρκτο φιρμάνι για τον «ακρωτηριασμό» του Παρθενώνα. Σύμφωνα με 2 Τούρκους επιστήμονες και ενός οθωμανολόγου που έκαναν ενδελεχή ιστορική έρευνα, το φιρμάνι με το οποίο ο Λόρδος Έλγιν άρπαξε τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι ανύπαρκτο!

Αυτή η αποκάλυψη έγινε από την εφημερίδα Hurriyet η οποία σύμφωνα με την έρευνα των επιστημόνων, ο σουλτάνος Σελίμ Γ΄ δεν εξέδωσε ποτέ ένα τέτοιο φιρμάνι και ο λόρδος Έλγιν κατακερμάτισε το μνημείο δωροδοκώντας τοπικούς αξιωματούχους. Την αποκάλυψη έκανε στο ΣΚΑΪ ο δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης.

Εάν όλα αυτά ισχύουν τότε το επιχείρημα περί νομίμου κατοχής των γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο, εξανεμίζεται.

Ο Thomas Bruce Elgin, στη χώρα μας γνωστός ως Έλγιν, ήταν ο έβδομος κόμης του Έλγιν και ενδέκατος κόμης του Κινκάρντιν. Υπήρξε διπλωμάτης και στρατιωτικός αλλά έμεινε στην ιστορία σαν ο άνθρωπος που λεηλάτησε την Ακρόπολη και τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η αρπαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Ελγιν επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή το αίτημα που διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ώστε τα Μνημεία να επιστραφούν στην Ελλάδα ως δανεικά, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, αίτημα που προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή: iefimerida.grΑς θυμηθούμε πώς ο Ελγιν άρπαξε τα Γλυπτά του Παρθενώνα το 1801 [εικόνες] – iefimerida.gr

Και κάτι ακόμα:

Δείτε και αυτά:

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *