Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
Athens WalkVintage Athens

Σπάνιες Φωτογραφίες: O Εθνικός κήπος το 1891

Σπάνιες Φωτογραφίες: O Εθνικός κήπος το 1891

Ο Εθνικός Κήπος είναι ένας χαρακτηρισμένος ιστορικός τόπος στο κέντρο της Αθήνας, ανάμεσα στις γειτονιές του Κολωνακίου και του Παγκρατίου. Στην αρχαιότητα, ένα τμήμα του ακινήτου ήταν ο ιδιωτικός κήπος του φιλοσόφου και βοτανολόγου Θεόφραστου, ενός από τους διαδόχους του Αριστοτέλη. Ο κήπος ήταν δώρο του Δημητρίου του Φαλήρου στον δάσκαλό του και περιλάμβανε ναό και βιβλιοθήκη.

Ο βασιλικός κήπος ορίστηκε το 1836 από τον Friedrich von Gärtner, τον αρχιτέκτονα των ανακτόρων, σε μια έκταση περίπου 500 στρεμμάτων. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό αναθεωρήθηκε το 1839 από τον Hoch, τον μηχανικό κατασκευής των ανακτόρων, καθώς εμπόδιζε την οδό Αθηνών-Αμορίου-Κηφισιάς. Ο κήπος των 155 στρεμμάτων σχεδιάστηκε από τη βασίλισσα ως επιστημονικός και βοτανικός κήπος, καθώς και ως ιδιωτικός. Το 1839 φυτεύτηκαν 15.000 καλλωπιστικά φυτά που μεταφέρθηκαν από τη Γένοβα, καθώς και αυτοφυή είδη από το Σούνιο και την Εύβοια. Το ενδιαφέρον της βασίλισσας Αμαλίας για τον κήπο ήταν τέτοιο που φέρεται να αφιέρωνε τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα για την προσωπική φροντίδα του. Στην οικογένεια της Αμαλίας, η δημιουργία και η συντήρηση πάρκων και κήπων αποτελούσε παράδοση.

Ένας μεγάλος κήπος δημιουργήθηκε από τη βασίλισσα Αμαλία της Ελλάδας το 1838, τον οποίο φρόντισε προσωπικά επί τέσσερα χρόνια. Το 1842 φύτεψε το δέντρο Ουάσινγκτον, το οποίο εξακολουθεί να στέκεται στην είσοδο της λεωφόρου Βασίλισσας Αμαλίας. Ωστόσο, η βασίλισσα αργότερα μετατόπισε το ενδιαφέρον της στη γεωργική πολιτική και δεν φρόντιζε πλέον τον κήπο. Ο Γάλλος κηπουρός François Louis Barault και ο γεωπόνος Friedrich Schmidt οργάνωσαν και επέβλεψαν τη φύτευση και τη συντήρηση του κήπου από το 1845 έως το 1854. Ο κήπος επεκτάθηκε αργότερα από τον Γερμανοέλληνα βοτανολόγο Karl Nikolas Fraas.

Κατά τη διάρκεια της επέκτασης βρέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων ένα ρωμαϊκό ψηφιδωτό και ένα αρχαίο υδραγωγείο που χρησιμοποιήθηκε για τον κήπο. Η βασίλισσα Αμαλία δεν συμμετείχε στη φροντίδα του κήπου μετά το 1842. Διευθυντής του κήπου ήταν ο Theodor von Held, τον οποίο διαδέχθηκε ο Σπυρίδων Μηλιαράκης.

Σπάνιες Φωτογραφίες: O Εθνικός κήπος το 1891

Μέλη της οικογένειας Δραγούμη στον Κήπο, 1891.
Μέλη της οικογένειας Δραγούμη στον Κήπο, 1891.

Και κάτι ακόμα:

Δείτε και αυτά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *