Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
Ζαχαροπλαστεία

Στο Beverley θα απολαύσεις την άνοιξη και τη νόστιμη μηλόπιτα με σαντιγί ή παγωτό!

Στο Beverley θα απολαύσεις την άνοιξη και τη νόστιμη μηλόπιτα με σαντιγί ή παγωτό! Ανοιξιάτικες βόλτες στην Αθήνα και τα βήματα μας, μας οδηγούν στα βόρεια προάστια, που έχουν κι αυτά τη δική τους αίγλη και χάρη!

Συγκεκριμένα, μας οδηγούν στο αγαπημένο μας Beverley στην πλατεία Ελευθερωτών στο Χαλάνδρι. Εδώ που οι μέρες μας γίνονται ακόμη πιο όμορφες και φωτεινές. Μέσα σ’ένα εξαιρετικά φιλόξενο και vintage αισθητικής, περιβάλλον.

Πέραν της ιδιαίτερης διακόσμησης, το μαγαζί σερβίρει ζεστά και κρύα ροφήματα, αλλά και πεντανόστιμα γλυκά, που επιμελείται ο βραβευμένος ζαχαροπλάστης Δημήτρης Δήμτσος.

Ένα από τα γλυκά που αξίζει να δοκιμάσετε είναι η λαχταριστή μηλόπιτα, που σερβίρεται με σαντιγί ή παγωτό, τώρα που ο καιρός ανοίγει!

Πάμε να μάθουμε και λίγα λόγια για την ιστορία αυτού του γλυκού:

Η μηλόπιτα είναι αρτοσκεύασμα που περιλαμβάνει βάση τάρτας από τριφτή ζύμη γεμισμένη με μήλα. Η βάση μπορεί να προψυθεί προτού γεμιστεί. Η γέμιση περιλαμβάνει μήλα ξεφλουδισμένα, αποπυρηνωμένα, και κομμένα σε φετάκια, ψιλοκομμένα ή τριμμένα, αναμειγμένα με ζάχαρη. Η μηλόπιτα σκεπάζεται με πλέγμα από λωρίδες τριφτής ζύμης, ή τρίμματα ζύμης και ψήνεται. Σερβίρεται ζεστή ή κρύα, με γαρνίρισμα σαντιγί ή παγωτό.

Η αναποδογυριστή μηλόπιτα ή τάρτα τατέν είναι γαλλική παραλλαγή της μηλόπιτας. Αντί να παρασκευαστεί με βάση κάτω και κάλυψη πλέγματος, στην θέση της βάσης τοποθετούνται μήλα που καραμελώνονται κατά το ψήσιμο. Προτού σερβιριστεί, αναποδογυρίζεται ώστε τα καραμελωμένα μήλα να βρίσκονται στο πάνω μέρος.

 

54514452_412708726159157_2486579192989220864_n

Μια ανάποδη τάρτα, που τη γυρίζεις στο τέλος απ’ την καλή, έμελλε να γίνει μια από τις πλέον διάσημες μηλόπιτες του κόσμου. Η τάρτα Τατέν λέγεται ότι δημιουργήθηκε τυχαία στο «Hotel Tatin» τη δεκαετία του 1880. Επρόκειτο για ένα μικρό ξενοδοχείο στη γαλλική περιοχή Lamotte-Beuvron, που διηύθυναν δυο γυναίκες, οι αδερφές Στεφανί και Καρολίν Τατέν. Σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη αφήγηση, η Στεφανί, που είχε αναλάβει την κουζίνα και τα καθημερινά μαγειρέματα, ξεκίνησε να φτιάχνει μια παραδοσιακή μηλόπιτα, αλλά ξεχάστηκε απ’ την κούραση της ημέρας και παράψησε τα μήλα μες στο βούτυρο και τη ζάχαρη….

Όταν η μυρωδιά της καμένης καραμέλας έφτασε στα ρουθούνια της καταπονημένης μαγείρισσας ήταν πια αργά. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσει το γλυκό, αυτοσχεδίασε σκεπάζοντας τα παραψημένα μήλα με τη ζύμη –καπακώνοντας δηλαδή τη γέμιση με τη …βάση– και ρίχνοντας την ανάποδη πίτα για λίγο στο φούρνο. Στη συνέχεια την ξεφόρμαρε, γυρίζοντας την απ’ την καλή, και τη σέρβιρε στους πελάτες… Προς μεγάλη της έκπληξη αντί για διαμαρτυρίες επήρθε ενθουσιασμός στην πελατεία και η ανάποδη μηλόπιτα εξελίχτηκε σε εμβληματικό γλύκισμα του ξενοδοχείου, που την ενσωμάτωσε στο σταθερό του μενού.

Όπως συμβαίνει πάντα με την ιστορίες που χάνονται στα βάθη των αιώνων, ιστορικοί της γεύσης και γαστρονόμοι ερευνητές διαφωνούν για το πόσο γνήσια είναι η δημιουργία των αδερφών Τατέν, με αρκετούς να ισχυρίζονται ότι η ιδέα της ανάποδης τάρτας υπάρχει καταγραμμένη ήδη από το 1840 και ότι οι ίδιες οι αδερφές Τατέν ποτέ όσο ζούσαν και σέρβιραν το γλυκό δεν το υπέγραψαν ως «Τάρτα Τατέν» και πως ο τίτλος δόθηκε τιμής ένεκεν, μετά το θάνατό τους, καθώς ήταν αυτές που με τον τρόπο τους το έκαναν διάσημο.

Μη χάσετε λοιπόν την ευκαιρία να δοκιμάσετε αυτό το εξαιρετικό γλυκό (όπως και πολλά άλλα) στο Beverley! Η γεύση του, θα σας ταξιδέψει!

Ακολουθήστε το Beverley και στα social media:

Facebook

Instagram

Πληροφορίες:

Πλατεία Ελευθερωτών 10 Χαλάνδρι

Τηλ: 21 5515 0373

Δείτε ακόμη:

Δείτε ακόμη: Μάθε την ηλικία του Δημήτρη Ήμελλου και λεπτομέρειες από την ζωή του

Διαβάστε ακόμα:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *