Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
Vintage Athens

Back to 60’s & 70’s: Πως διασκέδαζαν οι νέοι της εποχής

Back to 60’s & 70’s: Πως διασκέδαζαν οι νέοι της εποχής

Είναι η εποχή που όλοι νοσταλγούμε καθώς τότε ο χρόνος περνούσε πιο ξέγνοιαστα για τους νέους!  Σίγουρα υπήρχε περισσότερο κέφι για χορό, φλερτ και μουσική. Μεγάλες παρέες πήγαιναν στις παραλίες όλοι μαζί και το βράδυ μαζευόντουσαν και πάλι για να την βραδινή τους έξοδο. Οι νεαρές γυναίκες χάζευαν τα περιοδικά ”Φαντάζιο”, ”Ντόμινο”, ”Ρομάντσο” και οι κυρίες το ”Γυναίκα”. Οι άνδρες άφηναν μακριά μαλλιά, πήγαιναν στα κομμωτήρια και ανακάλυπταν τα εισαγόμενα τσιγάρα όπως John Player Special, τις κολώνιες Pino Silvestre, Aqua Velva, Brut και Αramis.

H μόδα με τα μίνι είχε ήδη ξεκινήσει, σε ίσια και εφαρμοστή γραμμή και τα κυρίως  χρώματα, ήταν το  ζωηρό πορτοκαλί, το πράσινο και το γαλάζιο. Φυσικά δεν έλειπε το απαραίτητο μέικ απ και το κομμωτήριο. Οι γυναίκες πρόσεχαν πολύ την εμφάνιση τους.

Σίγουρα τότε κυριαρχούσε η αγορά φορητών ή μη συσκευών για δισκάκια των 45 στροφών ή των 33 στροφών μετέπειτα. Ήταν must. Τα δισκοπωλέια τότε είχαν την τιμητική τους αφού οι νέοι δεν σταματούσαν να αγοράζουν όλα τα σουξέ της εποχής αλλά και όλες τις μεγάλες επιτυχίες από το εξωτερικό. Η τηλεόραση είχε κάνει ναι μεν την εμφάνιση της αλλά λίγοι ακόμη έμεναν καθηλωμένοι στις μικρές οθόνες. Προτιμούσαν τα πάρτυ και τον κινηματογράφο.

Back to 60's & 70's

Στα μπουζούκια έβλεπες τόσους σταρ, που νόμιζες ότι βρίσκεσαι στο εξωτερικό. Σύσσωμο το Χολιγουντ έτρεχε να ακούσει τον Ζαμπέτα, να χορέψει συρτάκι και να πετάξει γαρδιένιες. Η Ζαν μορό, ο Ζαν Πωλ Μπελομοντό, ο Ομάρ Σαρίφ και πολλοί άλλοι ήταν ξετρελαμένοι με την Αθηναϊκη διασκέδαση.

Οι άντρες εκείνης της εποχής ήταν στα πολύ ”πάνω” τους αφού έκαναν ζημιές, έσπαγαν τραπέζια και πλήρωναν αστρονομικούς λογαριασμόυς για τα μάτια μιας τραγουδίστριας. Έκαναν τα παντα για να κατακτήσουν μία γυναίκα και ο ερωτισμός υπήρχε διάχυτος στα νυχτερινά κέντρα. Υπήρχε ακόμα η μπέσα, το φιλότιμο και ο λόγος-συμβόλαιο. 

Οι τινέιτζερ ανακαλύπτουν τα ποδοσφαιράκια και τα μπιλιάρδα, ενώ το τζουκ μποξ κυριαρχεί σε όλα σχεδόν τα κέντρα διασκέδασης.

Back to 60's & 70's

Οι τρεις Θρύλοι της εποχής ήταν o Γιώργος Πολυχρονιάδης, ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς, και ο Λάκης Τζορντανέλλι οι οποίοι μεσουρανούσαν τις χρυσές δεκαετίες του 60 και 70. Χόρευαν όλοι στο ρυθμό τους ασταμάτητα μέχρι το πρωί!

Μερικές από τις επιτυχίες ήταν οι εξής: «Τρελοκόριτσο» «Stand by me» «Άνθρωπε αγάπα» «It’s now or never» «Ήλιε μου» «Can’t take my eyes of you» «Μια σου λέξη» «Δεν είσαι έρωτας» «Τζένγκινς Χαν» «Happy together» «Το κορίτσι του φίλου μου» «I will survive» «Wolly Bolly» «Hello» «Το κορίτσι του Μάη» και πολλά μα πολλά άλλα.

Back to 60's & 70's

Tα φορητά ηλεκτρόφωνα-πικάπ αλλα και τα πρώτα φορητά ραδιόφωνα ήταν μια μεγάλη αστική πολυτέλεια για την διασκέδαση των νέων που τα επέλεγαν για να χορέψουν, swing, cha-cha, mambo, foxtrot, shake, rock-n-roll ή έστω χασάπικο και συρτάκι. Όποιος είχε ένα τέτοιο μηχάνημα στην παρέα γινότανε αμέσως περιζήτητος αφού κόστιζαν πολύ ακριβά για τα δεδομένα της εποχής.

Back to 60's & 70's

Τα πάρτι, στην εξοχή, τα πικνίκ, οι εκδρομές και τα υπαίθρια club  έπρεπε απαραίτητα να έχουν έναν μουσικόφιλο Dj με κάποια δισκο-συλλογή για να καλύψει όλα τα γούστα. Το Jukebox.
ήταν πολύ ογκώδες για να μεταφερθεί στην ύπαιθρο και ταυτόχρονα πολύ ακριβό για να τόχει κάποιος σπίτι του. Ένα από τα φορητά αλλά και συλλεκτικά κομμάτια πλέον που αγόραζαν τότε είναι το MiniStudio-Irradiette portable player 1965-Italy ROVER-Masterworks portable player-1967 US. Ήταν το μοναδικό που δεν λειτούργουσε με ρεύμα αλλά με μπαταρίες.

Πηγή: Πικάπ: Το μέλλον παλιά ήταν καλύτερο…

Πρόσφατα πουλήθηκε στο Μοναστηράκι ένα κομμάτι στην τιμή των 250 ευρώ. Ακόμη και μη λειτουργικό έχει αξία καθώς πλέον οι ρετρό συσκεύες αποτελούν πόλο έλξης για εκατοντάδες νοσταλγούς της εποχής αλλά και συλλέκτες του είδους.

 

Δείτε ακόμη: Δραματική Σχολή Διομήδη Φωτιάδη: Εισαγωγικές εξετάσεις και Μεταγραφές 2022-2023

Διαβάστε ακόμα:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *